Vararenkaan tarve tai sen vaihto tulee jokaiselle autoilijalle vastaan jossain kohtaa. Joskus vararengas ei ole siellä missä sen pitäisi eli autossa. Tai joskus vararengas löytyy, mutta sitä ei uskalleta tai osata itse vaihtaa. Tällöin voi soittaa vararengaspalvelun paikalle tai hinata auto lähimpään rengasliikkeeseen. Ensimmäinen vaihtoehto on se huomattavasti vaivattomampi. Tilanteesta riippuen autoon vaihdetaan oma vararengas, lainataan vararengas tai rengas jopa korjataan paikan päällä. On kuitenkin seikkoja, jotka on hyvä ottaa huomioon renkaan rikkoutuessa, sillä esimerkiksi aina renkaanvaihto paikan päällä ei ole edes mahdollinen. Jos renkaan vaihto ei ole mahdollinen, silloin auto kuljetetaan lähimpään rengasliikkeeseen.

Kun rengas hajoaa

Kun huomaat renkaan tyhjentyneen, ei sillä kannata ajaa yhtään pidemmälle kuin varovasti tien reunaan varoen muuta liikennettä. Kun saat pysäytettyä auton reunaan, nouse ulos autosta varovasti ja varmista, että muu liikenne näkee sinut, esimerkiksi pukemalla ylle huomioliivi. Sen jälkeen vie varoituskolmio tarpeeksi kauas autosta merkiksi takaa tulevalle liikenteelle.

Vararengaspalvelu on hyvä tilata apuun turvallisuuden takia varsinkin silloin, kun auto on jäänyt vilkasliikenteiselle tielle, sää on huono tai näkyvyys heikko. Erityistä vaaratilannetta aiheuttaa myös, jos rengas on hajonnut kuskin puolelta, jolloin renkaan vaihto suoritetaan lähellä ajokaistaa.

Vararengaspalveluun soitto kannattaa aloittaa soittamalla vakuutusyhtiöön, sillä usein nämä palvelut on katettu vakuutuksessa. He pystyvät myös suoraan ohjaamaan palveluntarjoajille.

Mitä voidaan tehdä ja mitä ei

Joskus renkaassa tai vanteessa voi olla jokin erityistarve, johon tiepalvelu ei voi vastata. Esimerkiksi jos autossa on alumiinivanteet erikoispulteilla, niin ne eivät mahdollisesti sovi vararenkaan peltivanteelle. Joka tapauksessa korjaajalla on yleensä mukana erilaisia pultteja.

Renkaan korjaus onnistuu helposti, jos paikattava osa on pieni. Vararengaspalvelulla on yleensä hyvä välineistö renkaan paikkaukseen. Mutta jos rengas on tyhjä, silloin vaihtoehtona on ainoastaan renkaanvaihto. Tyhjällä renkaalla ei kannata ajaa, koska se vahingoittaa renkaan runkoa.

Niin kuin jo aiemmin sanottu, monet eivät halua vaihtaa rengasta itse, vaikka vararengas onkin mukana. Tämä on hyvä valinta, varsinkin silloin jos taidot ja tietämys ei riitä renkaan vaihtoon tai tarvittavaa välineistöä ei ole mukana.

 

Lisätietoa vararengaspalvelusta voit katsoa Hinauspalvelu Huhtanen- sivuilta.

jaa