Onko suunnitelmissa pitkä automatka? On muutama asia, jotka kannattaa ottaa huomioon jo reissuun lähtiessä, jotta matka menee mahdollisimman sujuvasti.

 

Tarkista että auto on parhaassa toimintakunnossa

Jottei tarvitse pysähtyä heti ensimmäisen autokorjaamon kohdalla, tarkista että autossasi on kaikki tarvittava kunnossa ja se on valmisteltu hyvin. Tarkista auton öljyt ja varmista, että mukana on myös pieni määrä öljyä. On myös hyvä tarkistaa rengaspaineet ja valojen toiminta. Varmista että autossa on turvavarusteet eli varoituskolmio, huomioliivit, taskulamppu, ensiapupakkaus, renkaan vaihtoon ja korjaamiseen tarvittava välineistö. Tietysti talvisaikaan lumilapio, lumiharja sekä skrapa olisi hyvä olla mukana.

 

Pakkaa auto hyvin

On tärkeää myös pakata auto oikein, jotta matkustaminen on turvallista sekä on myös miellyttävämpää ottaa tavaroita autosta matkan aikana. Pakkaus tulisi tehdä niin, että raskaimmat esineet laitetaan tavaratilassa alimmaiseksi. Tämä erityisesti turvallisuussyystä mutta myös siksi että kevyet tavarat eivät liiskaannu raskaiden tavaroiden alle. Raskaita tavaroita ei myöskään kannata laittaa auton päälle suksiboxiin, koska se saattaa muuttaa liikaa auton painopisteitä.

Tärkeää on, että tavarat on aseteltu niin, että äkkijarrutuksen sattuessa ne eivät pääse lentämään matkustamon puolelle. Suositeltavaa ei myöskään ole laittaa mitään tavaroita hattuhyllylle.

 

Matkan viihtyvyys

Jotta pitkän matkan jaksaa hyvin, on viihtyvyyteen hyvä kiinnittää huomiota. Muista ottaa mukaan juotavaa sekä jotain pientä välipalaa. Kannattaa myös tarkistaa jo etukäteen huoltoasemat ja ravintolat missä voi mahdollisesti käydä haukkaamassa isompaa evästä. Tämä kannattaa myös tarkistaa vessojen takia. Miellyttävän matkan teon osalta tärkeää on myös muistaa varata aikaa tarpeeksi, koska kukaan ei tykkää matkata kiireessä. Kuskin ja muiden matkaajien kannalta oleellista on myös pysähtyä jaloittelemaan matkan aikana.

Usein ajo-ohjeita pitää katsoa erillisistä laitteista. Laita puhelimelle tai tabletille oma teline, jossa se voi olla turvallisesti kiinni ilman että sitä tarvitsee ajaessa siirrellä. Myös juomapullolle on hyvä laittaa oma teline, missä se voi tukevasti olla paikoillaan.

 

Hinauspalvelun tiedot

Jos sattuukin käymään niin, että auto pysähtyy tien päälle hyvästä valmistelusta huolimatta, on hyvä varmistaa jo valmiiksi missä on hinauspalveluita matkan varrella ja ottaa muutama hinausnumero ylös. Esimerkiksi Jyväskylän seudulla hinauspalveluita tarjoaa Hinaus- ja kuljetuspalvelu Rantanen Oy. Voit myös etukäteen tarkistaa kuuluuko hinauspalvelut auton vakuutuksen.

jaa